Германският канцлер Ангела Меркел отказа да отиде лично на годишната среща

...
Германският канцлер Ангела Меркел отказа да отиде лично на годишната среща
Коментари Харесай

Меркел отказа да отиде във Вашингтон за Среща на върха на Г-7

Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли да отиде персонално на годишната среща на високо ниво на групата Г-7 в Съединени американски щати през юни поради пандемията от ковид, удостовери за Франс прес представител на държавното управление в Берлин.

" Федералната канцлерка благодари на президента Тръмп за поканата за срещата ва върха на Г-7. Към днешна дата, поради общата обстановка с пандемията, тя (Меркел) не може да одобри персонално присъединяване, пътешестване до Вашингтон ", съобщи представител на немското държавно управление, потвърждавайки информация в американското електронно издание " Политико ".

Меркел, която е с научно обучение, е първият водач от Г-7 (Япония, Канада, Англия, Франция, Германия, Италия), който публично отхвърля тази покана. 65-годишната Меркел, връстничка на японския министър председател Шиндзо Абе, е изложена на риск, по-голям от междинния, от болест с ковид, означи Франс прес. Жертвите на епидемията от Ковид-19 в Съединени американски щати са най-вече - над 100 000, а доказаните случаи а болест са 1,7 милиона.

В средата на март Белият дом в началото разгласи, че поради епидемията се отхвърля от персонална среща на държавните и държавни ръководители от Г-7 и вместо това избира видеоконферентен формат на форума. Миналата седмица обаче Доналд Тръмп разгласи, че през юни ще се организира среща на високо ниво, " основно в Белия дом ", макар че някои срещи може да бъдат проведени в президентската резиденция в Кемп Дейвид, в прилежащия на столицата щат Мериленд.

Републиканецът Тръмп, който гледа към президентските избори в Съединени американски щати на 3 ноември, желае да трансформира тази среща на Г-7 с персонално наличие на водачите в знак на нормализацията на живота, за която приканва, защото блокирането на активността рискува да му коства скъпо в в очите на гласоподавателите.

Белият дом удостовери през вчерашния ден, че американският президент и английският министър председател Борис Джонсън, който се възвърне от Ковид-19, са разговаряли и са били единомислещи, че е доста значимо водачите от Г-7 да се съберат персонално в близко бъдеще.

Първите реакции на водачите от Г-7 на предлагането на Тръмп бяха внимателни. Френският президент Еманюел Макрон и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел споделиха, че са подготвени да вземат участие, " в случай че здравните условия го разрешават ". Канадският министър председател Джъстин Трюдо акцентира, че е значимо да се проучат " рекомендациите на специалистите ". 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР